Tekstvak: Zondag 17 april 2016: seizoenfinale Jazz Podium Goirle!

Dit seizoen uw laatste kans voor een zondagmiddag gevuld met jazz in Goirle. Jazz Podium Goirle sluit seizoen 2015/2016 af met twee geweldige en diverse acts; Maaike den Dunnen en het Jacco van Santen Quintet. Dompel uzelf onder in een jazzy afternoon vanaf 14:30 uur, voor de gelegenheid deze keer niet in het Grand Café maar in de Annetje van Puijenbroek Kapel van Cultureel Centrum Jan van Besouw. 

Maaike den Dunnen
Een opvallende verschijning: eigenwijs, stoer en een grote bos krullen. Vol overgave stort ze zich in de muziek, in het moment en in de ideeën van haar medemusici. Ze verrast met een megafoon of een gedurfde bewerking van een house-hit. Speels, maar bovenal integer. Haar doel: ‘echte jazz’ voor anderen net zo toegankelijk maken als voor haarzelf. Maaike den Dunnen, van oorsprong Rotterdamse, laat zich het beste omschrijven als een nieuwsgierige muzikant. Ze studeerde jazz-zang aan twee conservatoria (in Rotterdam en in Graz, Oostenrijk) en ontwikkelde zich daarbij tot zangeres, componiste, arrangeur, pianiste en bandleider. De ontdekkingstocht zette zich voort: in verschillende landen werkte ze samen met topmusici zoals Dena DeRose (USA), Peter Herbolzheimer (Duitsland) en Bosko Petrovic (Kroatië). De avontuurlijke kwinkslag van Maaike den Dunnen klinkt door in haar muziek. Haar teksten spreken tot de verbeelding en beschrijven uiteenlopende situaties, gebaseerd op een levendige gevoelswereld. Je hoort niet alleen een expressieve zangeres die je raakt met haar overtuigingskracht, maar een totale muzikant die zich ook zonder woorden uitstekend verstaanbaar maakt. 

Jacco van Santen Quintet
Het Jacco van Santen quintet blaast de muziek van Charlie “Bird” Parker nieuw leven in. En hoe! Het vijftal laat zich vooral inspireren door het minder bekende werk van deze absolute jazz-grootheid. En dat niet alleen. Van Santen gebruikt voor deze gelegenheid een bijzondere sax: de kunststof Grafton.
Charles Christopher Parker junior (1920-1955), kortweg Bird, is een van de belangrijkste musici in de overgang van de traditionele – naar de moderne jazzmuziek. Hij wordt, samen met Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Bud Powell als de grondlegger van de bebop gezien en zijn opnamen inspireren wereldwijd nog altijd talloze musici in alle segmenten. Bird bespeelt tijdens de fameuze concerten ”Jazz at the Massy Hall” en “The Washington Concerts” in 1953 een acryl plastic sax van het merk Grafton. De sax bevalt Parker zo goed dat hij hem koopt. Wegens contractuele problemen, maakt hij onder de naam Charlie Chan met deze sax nog een aantal briljante opnamen. De Grafton is een sax met een geheel eigen karakter en daardoor lastig bespeelbaar. 

Het laatste concert dit seizoen van Jazz Podium Goirle voor maar 8 euro. Kom genieten!